Incepand cu 01.01.2020, Primaria Municipiului Bucuresti a decis restrictionarea traficului pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone. Astfel, traficul este restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 07.00-22.00.

Restrictiile se aplica, dupa cum urmeaza:

  • Masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6 circula fara restrictii pe toate arterele.
  • Autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 circula pe toate arterele municipiului numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen, iar autovehiculele cu norma de poluare Euro 4, incepind cu 01.01.2021.
  • Autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 au accesul interzis in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), si pot circula pe restul arterelor din municipiu numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen.

Sumele provenite din incasarea vinietei de tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucuresti si vor fi folosite cu prioritate pentru lucrari, investitii si proiecte din domeniul protectiei mediului si al mobilitatii urbane, care contribuie direct sau indirect la imbunatatirea conditiilor de transport si a calitatii aerului.

Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) pentru Municipiul Bucuresti are ca obiectiv reducerea in cel mai scurt timp a nivelului de poluanti din aer, incadrarea concentratiilor acestora in valorile limita admise, conform cerintelor Uniunii Europene, cu efecte asupra sanatatii locuitorilor Capitalei.

Au fost prevazute investitii si proiecte complexe ce duc la schimbarea semnificativa a tendintei de utilizare a unor sisteme poluante in domeniul transporturilor, producerii energiei si in sectorul de incalzire termica al cladirilor.

Proiecte majore ce pot influenta semnificativ calitatea aerului in regiunea Bucuresti-Ilfov:

  • Implementarea sistemului de management al traficului in Bucuresti;
  • Modernizarea parcului auto al Societatii de Transport Bucuresti, prin achizitionarea a 400 de autobuze noi, euro 6;
  • Achizitionarea de vehicule la standarde europene, moderne si nepoluante pentru dotarea transportului public de calatori – 100 de tramvaie noi, 100 de troleibuze noi, modernizarea a 100 de tramvaie, achizitia a 100 de autobuze electrice si a 130 de autobuze hibrid;
  • Finalizarea masurilor de imbunatatire a transportului public cu metroul prin implementarea unui nou sistem de taxare compatibil cu STB SA;
  • Realizarea unei piste de biciclete pe principalele bulevarde ale capitalei si introducerea unui sistem public de transport cu biciclete; acordarea de vouchere pentru biciclete.